Toți șoferii trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental pentru a avea dreptul să conducă un vehicul pe drumurile publice, de aceea legea interzice persoanelor care suferă de anumite boli să se urce la volan.
Scleroza multiplă, boala Parkinson sau demența sunt doar câteva dintre bolile din cauza cărora șoferii vor rămâne fără permis de conducere. De asemenea, autoritățile nu vor da dreptul de a se urca la volanul unei mașini celor care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă și diabet.
Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.162/2010 stabilește condițiile de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul. Doar în cazuri excepționale, permisele de conducere auto pot fie eliberate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, dar numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar în baza unui aviz eliberat de un medic cardiolog specialist.
Persoanele care au probleme cu aparatul respirator, nu mai pot șofa. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului iar în fișa medicală este notat faptul că respectivii primesc avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate.
De asemenea, permisul de conducere poate fi eliberat sau reînnoit în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.
Nici cei cu tulburări psihice sau cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, nu au dreptul de a conduce. Iar dacă se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat.
O persoană care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade pentru a putea obține un permis auto. Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto celor care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.
Totodată, cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă, de tip obstructiv, se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Cei care urmează un tratament, trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, o dată la 3 ani.
Pentru a obține sau reînnoi un permis de conducere pentru categoriile A și B, solicitanții trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În cazul în care nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice.
Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari.
Codul Rutier interzice și persoanelor care au boli cardiovasculare să dețină permis de conducere auto. Totuși, în cazul în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog specialist a acordat aviz favorabil, persoana în cauză redobândește dreptul de a conduce.
În această categorie intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.
În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară, etc.
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.
Dar, se eliberează persoanelor cu dizabilități, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei respective. Iar în anumite cazuri va fi necesar și efectuarea unui test practic.
De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic. Proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului trebuie să demonstreaze, de asemenea, că utilizarea unui astfel de dispozitiv nu va fi periculoasă pentru conducerea vehiculului.
Atât cei care vor să obțină carnetul de conducere, cât și cei care deja dețin un permis, ar trebui să meargă cel puțin o dată pe an la doctor, fie și pentru control de rutină. Iar șoferii care constată că nu mai văd bine, nu mai aud cum trebuie sau au diverse dureri, ar trebui în cel mai scurt timp să meargă la un consult.
”Din păcate, mentalitatea la noi în România este, în general, să se meargă la doctor doar atunci când apar probleme. Cu mașina mergem să-i facem inspecția tehnică periodică o dată la 1-2 ani. Dar, la doctor ajungem o dată la 10 ani, când trebuie preschimbat carnetul. Poate că nu ar strica să existe o lege prin care și sănătatea oamenilor, nu doar a mașinii, să fie verificată periodic. Pentru că așa ai șansa de a descoperi o problemă în fază incipientă, care se poate trata ușor și îți și permite să conduci în continuare mașina în siguranță. Dar dacă aștepți până ți se face rău la volan, s-ar putea să fie prea târziu și cu consecințe mai grave”, a explicat pentru ProMotor medicul de familie Rodica Țîră.
Orice doctor care sesizează că un șofer are o problemă medicală ce îi poate afecta capacitatea de a conduce, poate cere efectuarea unei investigații de specialitate. Iar dacă acea persoană nu se prezintă în cel mult 3 zile la un consult de specialitate, i se va suspenda permisul.
De aceea, medicii recomandă efectuarea periodică de investigații, pentru a descoperi și trata din timp orice posibilă afecțiune.